Diëten werken voor je lijf maar niet voor je hoofd. Toch grijp je er vaak op terug omdat je zonder dieet langzaam blijft aankomen of geen gewicht verliest. Dit kan anders. Je hebt geen dieet nodig en kan toch komen waar je wil zijn. In deze waardevolle les neem ik je mee in de meest belangrijke concepten van blijvend gewichtsverlies zoals je die alleen in Etenslessen leert: het bouwen van een nieuwe relatie met eten.
Ik leg uit waarom dit concept zo ontzettend goed werkt en nodig je uit voor een feestelijke ontmoeting! Ben je klaar voor een nieuwe relatie met eten? Mis deze aflevering niet en luister nu.
Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll. En dit is aflevering 279, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Laten we beginnen.
Dit is een van de allerbelangrijkste concepten die ik deel in mijn programma en die ik deel in mijn boek. En daar ga ik vandaag iets over voorlezen en dit concept voor je toelichten, zodat je echt goed begrijpt hoe blijvend gewichtsverlies werkt vanuit dit concept. Het bouwen van een nieuwe relatie met eten.
Hoe gaat het met jou? Loopt het allemaal lekker? Heb je zin in de lente? Vallen dingen voor je op hun plaats? Voor mij wel. Dit is echt een breakthrough jaar voor Etenslessen en Het is fantastisch om te zien hoe alles wat ik het afgelopen jaar heb geleerd. Vorig jaar was geen gemakkelijk jaar voor me. Zowel privé, vooral privé en daardoor ook in mijn werk was er veel spanning omdat ik tegelijkertijd ook mijn boek aan het schrijven was. En nu pluk ik daar enorm de vruchten van. Je hebt me hier al vaker horen praten over groeipijn. Vorig jaar was er veel groeipijn, maar nu pluk ik daar de rijpe vruchten van. En het is fantastisch.
En een highlight daarin is natuurlijk de lancering van het boek Etenslessen. En dat is voor jou interessant als je toch al van plan is om in het programma te stappen, want hé, waar wacht je nou nog op? Op 23 April gaat Etenslessen open en op 3 mei geef ik een boeklanceringsfeestje voor alle mensen in mijn programma en daar ben jij dan ook bij. Dan geef ik je jouw exemplaar van het boek. Dat krijg je dan van mij. We vieren feest en dat doen we echt, echt, echt zoals ik dat het liefste doe. Zoals ik vind dat dat boek dat ook verdient. En daar ben je dan bij.
En het is een highlight.
Ik vind het geweldig om iedereen te zien die deelneemt aan het programma. En dan komen we bij elkaar en ik vind het fantastisch als jij daar ook bij bent. Dus Er is geen beter moment om in het programma te stappen als je dat toch al van plan was of daar over twijfelt dan 23 april. Wat ik voor je wil doen in deze etensles is het concept van een nieuwe relatie met eten aan je uitleggen. En dat doe ik door een stukje voor te lezen uit hoofdstuk 5 van mijn boek. Dat heeft ook de titel Naar een nieuwe relatie met eten.
Ik zal eerst dat stukje voorlezen en daarna de toelichting geven.
Ik wist dat ik nooit meer een dieet kon volgen. Dat wilde ik ook niet, maar ik had nog steeds overgewicht en wilde daar vanaf. Dit verlangen was glad ijs, want zodra ik nadacht over afvallen, voelde ik de schaduw van spanning dichterbij komen en werd mijn verlangen naar eten groter. Negatieve gedachten over het vet op mijn lichaam hadden hetzelfde effect. Zolang ik het onderwerp volledig met rust liet, bleef mijn verlangen naar eten redelijk stabiel, maar dan at ik wel te veel. Zodra ik iets lekkers zag of aangeboden kreeg, wilde ik dat meestal hebben, ook als ik geen honger had. Ik moest dan toegeven aan die impuls, omdat weerstand bieden averechts werkte.
Ik weigerde te geloven dat ik altijd meer zou moeten wegen dan ik wilde, omdat ik anders eetbuien kreeg. Er moest toch een oplossing mogelijk zijn? Ik vond die oplossing toen ik me realiseerde dat mijn gedachten over afvallen, gewicht en eten allemaal negatief waren. En ik was bang voor aankomen en bang voor eetbuien. Ik had oordelen over ongezond eten, over mijn gewicht, over het vet op mijn lichaam en over mijn eetprobleem. Het hele onderwerp was negatief geladen en veroorzaakte spanning met eten.
Wat kon er veranderen als ik die lading omdraaide naar iets positiefs? Wat kon er veranderen als ik de focus voortaan niet meer legde op alles waar ik vanaf wilde – mijn overgewicht, overeten en mijn eetprobleem – maar in plaats daarvan de focus legde op wat ik wel wilde? Bij dit idee voelde ik voor het eerst nieuwe energie ontstaan. En daarmee had ik misschien iets waardevols in handen.
Voortaan zou ik niet meer vechten tegen overeten en werken aan mijn eetprobleem, maar een heel ander uitgangspunt kiezen. Het creëren van een nieuwe relatie met eten. Bij dat idee voelde ik geen spanning en kwam de schaduw van restrictie niet dichterbij. Het was geen trigger voor mijn lagere brein. Deze doorbraak markeerde mijn belangrijkste stap uit overeten.
Hoor je wat ik hier laat zien? Ik zat al jarenlang gevangen in een negatieve energie zodra het onderwerp afvallen, eten en mijn gewicht in mijn gedachten kwam. Dit spande de boog naar overeten, omdat het brein geen spanning met eten verdraagt. En wat gebeurde er op het moment dat ik een dieet volgde? Dan legde ik mezelf restrictie op, maakte ik afspraken met mezelf over wat ik wel of niet mocht eten.
O jee, oppassen, dit mag ik niet hebben, oppassen, hier kom ik van aan, oh nee, waarom verlang ik hier nu naar? Restrictie creëerde juist een spanning met eten die uitmondde in overeten. Het onderwerp helemaal met rust laten gaf enige stabiliteit, maar dan moest ik elke impuls, elk verlangen, belonen naar eten en zo werd ik steeds zwaarder of kon ik in elk geval ook geen gewicht verliezen. Het creëren van een compleet nieuwe relatie met eten gaf mij een heel nieuw kader waarin ik die spanning tussen mezelf en eten en negatieve gedachten over mijn lichaam en het vet op mijn lichaam helemaal los kon gaan laten.
Ik vind het zo belangrijk, en daarom ben ik ooit deze podcast gestart, in 2019, zo lang geleden alweer. Daarom ben ik ooit deze podcast gestart. Ik vind het zo belangrijk dat je uit deze fuik kan blijven, uit deze valkuil kan blijven. En dat je ook jij als je zegt ik wil niet meer op dieet, omdat ik zie dat het steeds alleen maar tijdelijk resultaat geeft.
En mijn relatie met eten niet positief beïnvloed. Ik wil daar vandaan. Maar als ik blijf kabbelen zoals ik nu doe, of elke impuls om te eten laat gaan, dan verlies ik geen gewicht of kom ik aan en dat is ook niet wat ik wil. Weet dan dat dit concept, het bouwen van een nieuwe relatie met eten het verschil voor je gaat maken. Echt, echt. Ik kom zelf van heel erg ver. Een ongelofelijk negatieve relatie met eten waar ik tientallen jaren mee heb geworsteld. Daarin zijn er jaren geweest waarin ik duidelijk overgewicht had, daar ook voortdurend opmerkingen over kreeg.
En er zijn jaren geweest waarin ik geen overgewicht had, maar echt werkelijk in een hel van spanning leefde, in mijn hoofd, met het continu moeten onderdrukken van mijn verlangen naar eten. En beide voelden als onwenselijk. Beide waren niet wat ik wilde. Het bouwen van een compleet nieuwe relatie met eten was de weg hieruit. Ik leg dit concept natuurlijk verder uit in dit hoofdstuk, in hoofdstuk 5. En hier in de podcast wil ik tegen je zeggen in deze les, daarmee kun je dus zien dat diëten wel voor je lichaam werken, maar niet voor je hoofd. Ook dat is iets wat ik in het boek heel erg goed aan je uitleg. Ik vind dat dat vaak niet goed wordt uitgelegd.
Je hoort genoeg mensen zeggen: Ik ben anti-dieet, ik geloof niet meer in diëten, diëten werken niet. Maar als je een dieet leest en objectief bekijkt, dan kijk je meestal naar een goed stuk informatie waarvan je denkt, ja hier verlies ik inderdaad gewicht mee. En ik kijk nu misschien ook naar een protocol waarvan ik weet dat het hartstikke gezond is en goed voor me.
Dus waarom zou het dan niet werken? Is het dan niet alleen maar mijn eigen tekortkoming als me dat niet lukt? En dan zeg ik tegen je, nee, met het protocol is niets mis. Maar het feit dat het een protocol is, dat geeft vaak spanning. Het komt van buiten af. Jij weet niet hoe je omgaat met de verlangens die niet binnen dat protocol passen. Dat veroorzaakt spanning en maakt je verlangen naar eten groter. Wat je nodig hebt, wat je hieruit gaat helpen en waarmee je ook blijvend gewichtsverlies kan creëren wat je met een dieet steeds maar niet lukt, is:
Dat is het allerbelangrijkste. Dus dat protocol, dat dieet, dat kan voor je lichaam prima werken, maar vraag je af, werkt het ook voor je hoofd? Heeft het ooit voor je hoofd gewerkt? Wat je wil doen, als je een nieuwe relatie met eten bouwt, is iets bouwen wat duurzaam is, wat niet als volhouden voelt. Als iets wat jou de skillset laat ontwikkelen, waarmee je niet aan het volhouden bent, maar echt iets creëert waarvan je zegt dit voelt goed. Dit hoef ik niet vol te houden. Hier hoef ik mijn best niet voor te doen. Ik heb daar ook geen app voor nodig die mij elke dag vertelt wat ik wel en niet moet doen. Ik heb dit gebouwd.
Dit is van mij. Dit is van binnen uitgekomen. Voor mij is dat zo logisch. Ik zou ook nooit een app willen gebruiken om een liefdesrelatie mee vorm te geven, om een huwelijk mee te bouwen en elke dag instructie krijgen van een app die mij vertelt hoe ik dat moet doen. Dit is mijn relatie. En het is belangrijk dat ik daarin kan onderzoeken wat voor mij werkt en wat niet werkt. Wat mijn waardes zijn. Wat mijn unieke model is voor die liefdesrelatie.
Daar heb ik ruimte voor nodig. Dat moet van mij zijn. En goed voelen en duurzaam zijn. En op de lange termijn kan het dan voor me werken. Dus, als je al heel lang gevangen zit in of steeds weer teruggrijpen naar een dieet, of je weet diëten werken voor mij niet meer, maar wat ik nu doe brengt me ook niet de resultaten die ik wil.
Dan ga ik je precies leren hoe je een nieuwe relatie met eten bouwt. En zien we elkaar op de boeklancering, op het feestje van het boek, het prachtige podium, het highlight, de highlight die dit boek is voor Etenslessen in dit prachtige breakthrough jaar.
En gaan we elkaar ontmoeten. Kom erbij. Het lijkt me fantastisch. Heb een prachtige dag en ik ben er volgende week weer.